MODERN CAVEMAN

Spelningarna trillar in, Rockklassiker gav första singeln "Surrender" två tummar upp och låten rullar på flera spellistor, (P3 Rockster, Rocket FM, Radio Eskilstuna mfl) men även utanför landets gränser har bandet börjat göra sig ett namn och "Surrender" har plockats upp av podcasts runt om i världen. Efter närmare 2000 sålda skivor, mer än 100 timmar på scenen och flera lysande recensioner laddar Göteborgsbandet för den första officiella albumreleasen. För att markera nystarten har man bytt namn från Johnny Goes J till Modern Caveman.

- Vi avslutar barndomseran som demoband och tar avstamp mot nya höjder, säger Johan Sandqvist, sångare och låtskrivare i Modern Caveman. - Tills vi lärt oss använda våra hjärnor med större framgång så får vi nog nöja oss med att vara grottmänniskor ett tag till. Så bandnamnet är en ödmjuk hyllning och kritik till vår primitiva ras, säger basisten Ola Petterssson. Den nya plattan har spelats in i Grand Recordings Studios i Göteborg med gammaldags analog utrustning. Bandet ville behålla drivet och livekänslan och det handlar om dynamisk, svängig rock med känsla för pop. Lite naknare och enklare än de tidigare inspelningarna med flera självklara singelkandidater. - Det är Johan som föder musiken, sen uppfostrar vi den tillsammans och det är delad vårdnad som gäller hela vägen, berättar trummisen Jakob Herrmann. Låtarna har valts ut för att ge plattan ett soundmässigt tema, men Modern Caveman är ett band som i första hand kör på känsla. - Alla våra spelningar och studioinspelningar och framförallt slitet däremellan har gjort oss till en duracelkanin på jäger och redbull, men också utvecklat oss oerhört. Vi får ofta höra att "det syns att ni älskar det ni gör", säger gitarristen Mikael Magnusson.

Det handlar om rock, och Modern Caveman tycker att rock är allra bäst live. Det verkar som om publiken håller med och bandet har en trogen publik framförallt i Stockholm och Göteborg. De jobbar hårt för att nå ut i övriga landet och har nyligen haft spelningar även i bla Gävle, Motala, Nässjö, Kalmar, Öland, Västerås, Örebro, Uppsala, Höganäs, Norberg mm. Göteborgspubliken känner bandet från spelningar på bla Sticky Fingers, Diamond Dogs, Kellys och Rockbaren. Men det är inte alltid som det går enligt planerna. 2007 skulle bandet spela utanför Sjöhistoriska Museet i Stockholm på nationaldagen. Enligt arrangörerna väntades ca 10 000 personer komma dit för att delta i en mångkulturell nationaldag. Flera större artister var också bokade men när allt stod klart upptäckte arrangörerna att de glömt beställa el till scenen. - Publiken dök inte upp förutom ca 150-200 personer och alla artister utom vi åkte i protest. Men ljudteknikern bröt upp elskåpet så att vi kunde spela. Vi hade inte åkt 50 mil för att vända, och de som var där verkade gilla oss, kommenterar Johan.

Albumet släpps den 20 maj 2009, andra singeln "Johnnywise" skickas ut i april samma år och du kommer snart att få höra mer om och från Modern Caveman, men börja med att med ett enkelt klick kolla in videos & singlarna här på hemsidan.
FACTS
Single:
   - "Surrender" release 15/2
   - "Johnnywise" release 22/4
Album: "Johnnywise" release 20/5 -09
Skivbolag: Black Hat Music
Distribution: Dead Frog Records
Promotion: Una Promotion

Modern Caveman is:
   - Johan Sandqvist, Lyrisc & Guitar
   - Ola Pettersson, Bass Guitar
   - Jakob Herrmann, Drums
   - Mikael Magnusson, Guitar

Sagt om bandet:
Etablerade musiksiten Muzic.se skriver om bandets tidigare inspelningar:
Om Extended Play "Johnny goes J är fenomenala på att leverera. Paketet med text och sång, där Johan Sandqvists fantastiskt mjuka, men ändå tufft sympatiska stämma går i täten, är fastetsad i mitt bakhuvud". Om Flying away from madness : "Flying away from madness" av Johnny Goes J är bland det bästa jag har hört på mycket länge, och i artistblomstrande tider säger det inte lite."